ПРВА ГОДИНА

О времену настанка Светог писма Старог завета немамо тачних информација. Оно што знамо, јесте, да осликавају културу старих народа, где је посебно описан живот јевреја, као "Изабраног народа", народа кога је Сам Бог изабрао између осталих народа, да му открије Себе. То Откровење, је од посебног значаја за нашу веру, одатле црпимо сазнања о Христу, Сину Божијем, у Кога верујемо као Спаситеља света. Књиге пророка у СЗ, говоре пуно о доласку Спаситеља, много пре него што је Он постао човек. А Његов живот на земљи, од рођења, до васкрсења, описан је у Новом Завету. Време настанка Новог Завета, наука процењује, око 70. године Нове ере. У то време је било пуно списа, али је Црква тада одредила оне које је сматрала да су аутентични, а који се до данашњег дана налазе у Библији, као што су посланице апостола Павла. Многе списе је тада морала да одбаци, јер су се показали као лажни. Библију сматрамо Светом књигом, читајући је, верујемо да се кроз њу Сам Бог обраћа човеку. Последња књига Новог завета је књига Откровења, ми бисмо рекли књига која говори о Апокалипси, крају света и Другом доласку Христово, када ће по вери Цркве почети вечност.

Како се дели Билија (Свето Писмо), можемо видети у
овом кратком приказу. Посебно су интересантне Књиге пророка у Старом завету које најављују Оваплоћење (узимање тела) Сина Божијег. Цео Стари завет води Новом завету, он се испуњује у Новом Завету, који нас води до краја времена.

Библија се дели на два дела:
О нашем Створитељу можемо много научити гледајући оно што је Он створио. Можемо научити о Божјој сили и премудрости као што смо научили да гледамо како је лепо и мудро створен свет у коме живимо.

Учимо о Богу из Библије

1. Стари Завет - збирка књига која обухвата период од стварања света до рођења Господа Исуса Христа;
У току више хиљада година, такви људи и жене којима је Бог открио себе, говорили су другима о Богу и његовим делима. Неки од њих записали су оно што су научили и њихови списи су брижљиво чувани и преношени из једне генерације у другу. Зато што су ти списи настали са Божијом помоћу, ми их називамо светима - Свето Писмо.

Господ Исус Христос - Син Божији

СВЕТО ПИСМО НАС УЧИ О СТВАРАЊУ СВЕТА

Хвала на пажњи!
2. Нови Завет - збирка књига која обухвата период од рођења Господа Исуса Христа до данас.

Библија или Свето Писмо је збирка књига написаних од стране различитих људи, током дужег временског периода. Библија је најсветија књига на свету.

Свето Писмо - Библија

Бог је објавио себе на неколиконачина - ми кажемо да је Бог открио себе неким људима. Најбоље од свега, Бог нам је открио себе кроз Господа Исуса Христа, свог Сина, који је дошао да живи на земљи, као човек међу људима.

Коментари

Популарни постови